Varför är konst dyrt? – En konstnärs perspektiv

Som konstnär är mitt arbete min passion, och jag vill gärna dela med mig av varför konst ibland kan vara dyrt. Här är några tankar från mitt perspektiv som kanske hjälper dig att förstå vad som ligger bakom prissättningen på konstverk.

Materialkostnader

När jag skapar mina verk investerar jag i högkvalitativa material. För att ge dig ett konstverk av högsta kvalitet använder jag dyra färger, canvas av bästa sort, olika material för att få de effekter jag eftersträvar i verket och ibland även äkta guldblad. Dessa kostnader påverkar slutpriset på verket.

Tid och hantverk

Varje konstverk du ser har tagit många timmar av mitt arbete. Planeringen, utförandet och de fina detaljerna kräver mycket tid och arbete. Mitt hantverk och den tid jag lägger ner är viktiga faktorer som reflekteras i priset. Precis som du förtjänar ersättning för ditt arbete, förtjänar jag att få betalt för min tid och mitt kunnande.

Efterfrågan

Det gläder mig att många människor, precis som du, älskar konst och är villiga att investera i unika verk. Efterfrågan på konst gör att priserna stiger, särskilt när det gäller verk som är populära. Jag vill att mina verk ska vara tillgängliga för så många som möjligt, men efterfrågan påverkar naturligtvis prissättningen.

Sammanfattning – är konst dyrt?

Jag är stolt över de verk jag skapar och den tid och de resurser jag investerar i varje konstverk. Priset reflekterar materialkostnader, mitt tidskrävande hantverk, efterfrågan och verkets potentiella värde som en investering. Om du drömmer om att köpa konst men saknar tillräckligt med pengar, finns det möjlighet att dela upp betalningen genom till exempel Klarna.

Genom att förstå varför konst är dyrt hoppas jag att du får en djupare uppskattning för de verk du älskar och kanske inspireras att investera i något som både är vackert och värdefullt. Från mitt perspektiv som konstnär, vill jag att du ska se det hårda arbetet och passionen bakom varje penseldrag

Och du! När du köper en målning är det något du har i ditt hem så länge du lever (eller i iallafall önskar) – slår du ut kostnaden blir det inte många kronor per år som du kommer ha din målning i din ägo 🥰

EvaO Art, Eva Olsson, Järvsö. Varför är konst dyrt?

Här ser du ett hörn av ”Play of Light”. Vill du se mer? Här hittar du originalet ››

Rulla till toppen